Home Obiad Pulpety z warzywami z piekarnika.

Pulpety z warzywami z piekarnika.

Autor: Monika

PULPETY Z WARZYWAMI Z PIEKARNIKA

Przepis na ok. 12 sztuk
➡️300g kapusty białej
➡️500-600g zmielonej piersi z kurczaka ( ja zmieliłam dwie pojedyncze)
➡️1 marchewka
➡️1/2 papryki dużej lub 1 mała
➡️100ml passaty pomidorowej (z butelki)
➡️sól, pieprz
➡️1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki
➡️6 łyżek kaszy manny
➡️1/2 pęczka natki pietruszki
➡️1 jajko

Sos pomidorowy:
➡️400ml passaty (reszta z butelki powyżej)
➡️1 łyżeczka ksylitolu/ erytrytolu/ cukru
➡️szczypta czosnku granulowanego
➡️2 łyżeczki ziół prowansalskich lub bazylii

Kapustę szatkujemy na drobno. Marchewkę obieramy i trzemy na drobnych oczkach. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Łączymy mięso z powyższymi warzywami, jajkiem, przyprawami, passatą i kaszą manną. Masa będzie wilgotna (taka ma być). Łyżką nakładamy na dłonie porcje i formujemy pulpety, które układamy w naczyniu. Pulpety zalewamy sosem pomidorowym (składniki na sos mieszamy z przyprawami). Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 220″C na 40 minut. Po tym czasie folię odkrywamy i pieczemy dalsze 20 minut. Gotowe posypujemy bazylią lub natką pietruszki.

Uwaga!
Z tej samej masy można zrobić także pieczeń. Wystarczy, że całość lub połowę masy (np.część podzielisz na klopsy, a część wykorzystasz do pieczeni) przełożysz do keksówki wyłożonej papierem i upieczesz. Możesz podawać ją na obiad pokrojoną w plastry lub jako dodatek do kanapek.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ