Home Desery Sernik na bazie twarogu z wiaderka.

Sernik na bazie twarogu z wiaderka.

Autor: Monika

SERNIK NA BAZIE TWAROGU Z WIADERKA

Ten niezwykle puszysty sernik przygotowałam z pomocą robota kuchennego. Dzięki temu na jednym sprzęcie zblendowałam ciastka, utarłam masło z cukrem, a później połączyłam z pozostałymi składnikami. Wyszło szybko i przepysznie ❤️

Spód:
➡️170g herbatników lub innych kruchych ciastek
➡️100g roztopionego masła

Masa serowa:
➡️1kg twarogu sernikowego (w wiaderku)
➡️3 jajka
➡️3 łyżki mąki ziemniaczanej
➡️1/2 łżeczki prawdziwej wanilii ( Bourbon) ew 1 łyżka aromatu wanilinowego
➡️100ml śmietanki kremówki
➡️0,5 szkl cukru (Ew. ksylitolu lekko zmielonego w młynku)
➡️50g miękkiego masła do masy serowej

Polewa:
➡️1 mleczna czekolada (dla lubiących słodycze mogą być 2)
➡️3-4 łyżki mleka
➡️3 garście orzeszków ziemnych bez soli

Czekoladę mleczną można zamienić na białą, a zamiast orzeszków użyć borówek, malin lub truskawek)

Herbatniki łamię na mniejsze kawałki, masło rozpuszczam. Składniki przekładam do blendera i miksuję na mokry piasek. Tortownicę wykładam zwilżonym papierem do pieczenia i wylepiam mokrym piaskiem. Wkładam do lodówki. Żółtka ucieram z połową cukru (ew. ksylitolu). Do ubitych żółtek dodaję miękkie masło i dalej ucieram. Gdy jest gładka dodaję twaróg, mąkę ziemniaczaną i wanilię. Gdy całośc się połączy na gładką masę wlewam śmietankę. Ponownie mieszam. Na koniec dodaję ubite białka z pozostałym cukrem. Całość mieszam delikatnie tylko do połączenia składników. Wylewam na ciasteczkowy spód. Piekę w rozgrzanym do 180’C piekarniku na najniższym ruszcie- 15 min. Po tym czasie zmniejszam temp do 120’C i piekę dalej 2h. Studzę w półotwartym piekarniku. Sernik chłodzimy w ldówce – najlepiej całą noc. Po nocy dekorujemy rozpuszczoną na patelni na małym ogniu czekoladą (z mlekiem) i posypuję orzeszkami (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels).  Smacznego❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

1 komentarz

Basti 2022-11-17 - 18:45

Super ciacho !

Reply

ZOSTAW KOMENTARZ