To obiad, który zadowoli nawet tych, którzy nie przepadają za rybami. Sos nie jest ciężki, a dodatki można modyfikować wg upodobań👌
🍀🍀🍀Przepis zapisz na później, by wykorzystać go, kiedy będzie potrzeba, a profil @jakjalubiejesc zaobserwuj, by mieć pod ręką więcej szybkich i prostych inspiracji 🍀🍀🍀
Przepis na ok 4 porcje
➡️1/2cebuli
➡️10 pieczarek
➡️6 suszonych pomidorów bez zalewy (tj. ok 1/2 słoiczka)
➡️150-200g łososia świeżego (możesz użyć także wędzonego)
➡️2 łyżki serka śmietankowego typu puszysty
➡️150 ml wody
➡️100ml słodkiej śmietanki 30-36%
➡️2 łyżki oliwy z oliwek
➡️sól, pieprz
➡️świeża natka pietruszki i parmezan do dekoracji
➡️makaron-dowolny kształt
Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko razem dusimy. Kolejno dodajemy serek śmietankowy, suszone pomidory i wodę. Mieszamy (sos stopniowo zacznie gęstnieć). Następnie dodajemy śmietankę i przyprawiamy. Kolejno wrzucamy pokrojonego w drobną kostkę świeżego łososia. Mieszamy ok 2 min i dodajemy ugotowany al dente makaron. Jeszcze raz przyprawiamy i mieszamy. Gotowe danie posypujemy zieleniną i tartym parmezanem (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️