Przyznać się- kto widząc puste pola, poranną rosę lub olbrzymie cukinie w ogrodzie myśli od razu o…JESIENI ? Ja tak mam! 🙈🙉 Zawsze o tej porze, kiedy cukinii jest mnóstwo jemy jej najwięcej. Świeżutka, zdrowa i pyszna. Repertuar co roku też ten sam czyli krem z cukini, placki z cukinii i różnego typu makarony z cukinią. Jest na tyle neutralna w smaku, że praktycznie jej nie czuć, wszystko kwestia doprawienia❤️
Lubisz cukinię?🤍
🍀🍀🍀Przepis zapisz na później, by wykorzystać go, kiedy będzie potrzeba, a profil @jakjalubiejesc zaobserwuj, by mieć pod ręką więcej szybkich i prostych inspiracji 🍀🍀🍀
➡️1 duża cukinia 500g
➡️1 mała pietruszka (można pominąć)
➡️1000ml bulionu warzywnego
➡️pół cebuli
➡️3 duże ziemniaki (300g)
➡️sól, pieprz,
➡️dwa ząbki czosnku
➡️1 łyżeczka oregano
➡️1/2 łyżeczka słodkiej papryki
➡️2 łyżki masła
➡️50-100 ml słodkiej śmietanki (w zależności kto jak mocno śmietankowy smak lubi)
Cukinię, pietruszkę i cebulę pokroić na części, przełożyć na patelnię i przesmażyć na maśle z oregano i słodką papryką. Zalać bulionem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, przeciśnięty czosnek i dusić całość ok 20 min. Całość zblendować. Do zupy wlać śmietankę i ponownie doprawić. Zupę można podawać np. z domowymi grzankami, prażonymi migdałami, pestkami slonecznika lub dynii i oliwą z oliwek (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️