Home Desery Skubaniec czy pleśniak ?!

Skubaniec czy pleśniak ?!

Autor: Monika

Przepis totalnie nie fit, ale w swoje imieniny można sobie pozwolić🤫😉
Ciasto (blaszka która ja miałam to 37×26, ale można użyć mniejszej wówczas wyjdzie wyższy 🙃)
➡️1 kostka masła
➡️2 łyżki smalcu ( ew. masła, smalec daje delikatność i kruchość)
➡️500g mąki
➡️6 łyżek cukru
➡️2 łyżeczki proszku do pieczenia
➡️5 żółtek
➡️2 łyżeczki kakao
➡️0,5 kg świeżych owoców ( najlepiej kwaśnych- porzeczki, agrest, śliwki )

Piana:
➡️5 białek
➡️0,5 szklanki cukru

Ciasto zagniatamy. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao. Blaszkę wyłożoną papierem wykładamy 1 częścią ciasta. Skubiemy ciemne kruszynki (większe kawałki) kładziemy owoce, jasne kruszynki i ubite na sztywno białka z cukrem ( łyżką nakładamy na wierzch małe kopczyki). Pieczemy w 180’C termoobieg 45 minut na najniższym ruszcie ( jeśli w trakcie pieczenia góra zaczęłaby się przypiekać, wówczas nakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia ). Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels).  Smacznego❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ