Po zawinięciu wychodzi ciasto o średnicy ok. 22cm. Jeśli mamy gości proponuję zrobić dwie sztuki takiej tarty 🤭
P.S Bez względu ile zrobisz- szybko znika! 😅
🍀🍀🍀Przepis zapisz na później, by wykorzystać go, kiedy będzie potrzeba, a profil @jakjalubiejesc zaobserwuj, by mieć pod ręką więcej szybkich i prostych inspiracji 🍀🍀🍀
➡️220g mąki orkiszowej jasnej typ 630 lub pszennej
➡️2 żółtka
➡️4łyżki zmielonego erytrytolu (opcjonalnie cukru pudru)
➡️4łyżki wody
➡️100g masła
➡️szczypta prawdziwej wanilii lub kilka kropel olejku
Wszystko zagniatamy w kulę. Na papierze do pieczenia ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5cm.
Nadzienie:
➡️500g moreli
➡️1 łyżka cukru (użyłam brązowego, można dać biały lub erytrytol. Możemy także pominąć)
➡️1 łyżeczka cynamonu
➡️sok z połówki cytryny
➡️1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
➡️kilka kropel olejku wanilinowego
Morele kroimy na części. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Całość może puścić delikatnie sok, więc przy nakładaniu na ciasto wyjmujemy same owoce.
Nadzienie wykładamy na środek ciasta. Można to zrobić w takim sposób jak ja lub po prostu położyć bez układania owoców. Zawijamy brzegi do środka i formujemy okrąg tak jak na filmie. Pieczemy ok. 40-45 min w piekarniku rozgrzanym do 195’C termoobieg góra-dół. Najlepiej smakuje na