Po zawinięciu wychodzi ciasto o średnicy ok. 22cm. Jeśli mamy gości proponuję zrobić dwie sztuki takiej tarty 🤭
➡️200g mąki orkiszowej jasnej typ 630 lub pszennej lub mix z pełnoziarnistą
➡️2 żółtka
➡️4łyżki zmielonego erytrytolu (opcjonalnie cukru pudru)
➡️4łyżki wody
➡️100g masła
Wszystko zagniatamy w kulę. Na papierze do pieczenia wałkujemy na placek o grubości 0,5cm.
➡️250g mrożonych owoców mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i łyżką erytrytolu bądź cukru pudru.
Owoce wykładamy na środek ciasta. Zawijamy brzegi do środka, ale nie muszą zakrywać całych owoców. Pieczemy ok. 50-55 min w piekarniku rozgrzanym do 190’C góra-dół.
W trakcie posypujemy płatkami migdałów. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem/ zmielonym erytrytolem. Najlepiej smakuje na ciepło z jogurtem lub lodami (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️