Home Kolacja Faszerowane papryki.

Faszerowane papryki.

Autor: Monika

Papryki możecie faszerować różnymi farszami, np. tuńczykiem zamiast mięsa lub w wersji bez mięsa ( wówczas dodać trochę oliwy z oliwek do farszu).

➡️6-7 mniejszych papryk
➡️100 g ryżu ,
➡️500g mięsa mielonego drobiowego ( Ew. chudej szynki)
➡️2 łyżeczki przecieru- koncentratu pomidorowego,
➡️sól, pieprz,
➡️zioła prowansalskie
➡️1/2 łyżeczki słodkiej papryki
➡️1/2 opakowania mieszanki warzyw mrożonych dowolnych ( najlepiej bez ziemniaków)
➡️trochę mozzarelli lub sera żółtego na wierzch (opcjonalnie także trochę sera do farszu)
➡️dowolna zielenina na wierzch

zalewa pomidorowa:
➡️1/2 słoiczka przecieru pomidorowego wymieszana z 300 ml wody, 1 łyżeczka cukry, sól, pieprz, bazylia lub zioła prowansalskie

Ryż gotujemy al dente. Przestudzone mieszamy z surowym mięsem mielonym, mrożonymi warzywami i resztą składników. Odcinamy góry papryk i wydrążamy środki wraz z pestkami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego nafaszerowane papryki wraz z wierzchami papryk. Zalewamy wymieszaną zalewą pomidorową. Nakrywamy górą naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym piekarniku-220’C góra dół ok 40-45 min. Po tym czasie ostrożnie odkrywamy naczynie, uchylamy góry papryk i posypujemy serem oraz pietruszką lub koperkiem. Smacznego ❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ