Home Desery Chlebek bananowy.

Chlebek bananowy.

Autor: Monika

Wszystkie składniki muszą być w temp pokojowej! Keksówka u mnie ma ok 30-31cm.

➡️240g mąki orkiszowej jasnej typ700 ( ew.pszenna)
➡️3 mocno dojrzałe rozgniecione banany
➡️2 jajka
➡️100g oleju ( ew rozpuszczonego i schłodzonego masła)
➡️1 łyżeczka sody oczyszczonej
➡️2 łyżeczki proszku do pieczenia
➡️100g jogurtu naturalnego
➡️1 łyżka erytrytolu (można pominąć, ciasto jest dość słodkie od bananów)

Opcjonalnie do środka lub na wierzch:
Posiekana gorzka czekolada, orzechy, płatki migdałów lub przekrojone wzdłuż banany

Całość mieszamy do gładkiej konsystencji. Wylewamy na keksówkę natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia lub obsypaną bułką tartą. Pieczemy góra dół w 180’C 50 min. Studzimy kilkanaście minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Później wykładamy na zewnątrz do dalszego studzenia (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels).  Smacznego❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ