Home Obiad Cukiniowa zapiekanka

Cukiniowa zapiekanka

Autor: Monika

Obowiązkowa pozycja w menu, jeśli lubicie dania z jej użyciem! Uwielbiam to warzywo za to, że jest tak wdzięczne w obróbce… Delikatny smak pozwala poszaleć z dodatkami i przyprawami 😁 Zapiekanka przetestowana w wersji bezmięsnej i mięsnej👌 Każda smakuje wyśmienicie! 🤤 Koniecznie zapisz i wypróbuj 👌

Za każdym razem, gdy ją przygotowuję korzystam z przepisu @obiaddlataty. Czasem modyfikuję jeszcze proporcje pieczarek lub ziół, ale baza nadal ta sama😊

Używamy tortownicy 26-28cm lub długiej keksówki 👌
Składniki:
➡0,5 kg cukinii
➡200 g marchwi
➡8 pieczarek (nie podsmażamy)
➡1 mała cebulka
➡4 jajka
➡130 g suchej kaszy manny lub bułki tartej
➡ łyżka oliwy z oliwek
➡20 dag żółtego sera lub mozzarelli
➡Sól i pieprz, słodka papryka
➡Pół pęczka świeżego koperku, 3 ząbki czosnku
➡ opcjonalnie surowe mięso mielone drobiowe (np. 1 pierś z kurczaka) ja akurat dodałam

Marchewkę obieramy ze skórki. Ścieramy na grubych oczkach wraz z nieobraną cukinią. Czekamy chwilę i odsączamy nadmiar soku. Większą część sera oraz pozostałe warzywa również trzemy, dodajemy jajka, mannę lub bułkę tartą, oliwę, posiekany koperek, czosnek i przyprawy (nie żałować) oraz zmieloną pierś. Całość mieszamy i nakładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy zwilżyć papier wodą i odcisnąć i bedzie dolegał idealnie). Posypujemy resztką sera, pieczemy około godziny w 180’C. Po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilę z krojeniem (wtedy jest łatwiej to zrobić ✌️)

Sos:
🍀1 jogurt
🍀2 łyżki majonezu
🍀1 ogórek konserwowy lub kiszony
🍀Sól, pieprz,
🍀1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granul.
🍀Świeży koperek posiekany
🍀1 łyżeczka miodu lub innego słodzidla.
Czosnek przeciskamy, ogórek ścieramy na drobnych oczkach, wszystko mieszamy i doprawiamy.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ