Home Śniadanie Placki z serka wiejskiego.

Placki z serka wiejskiego.

Autor: Monika

Składniki na ok 14 sztuk średniej wielości:
➡️serek wiejski 2x200g
➡️8 łyżek mąki owsianej ( pszennej lub pełnoziarnistej)
➡️2 jajka
➡️1 banan
➡️szczypta proszku do pieczenia lub sosu oczyszczonej

Serek wiejski odsączamy na sitku. Mieszamy z jajkami, mąką, proszkiem oraz rozgniecionym bananem. Zostawiamy na chwilę w misce. Smażymy małymi porcjami na rozgrzanej patelni delikatnie natłuszczonej oliwą z oliwek na mniejszym ogniu z dwóch stron (można użyć też natłuszczonego ręcznika papierowego zamiast pędzelka) Małe i cienkie placki smaży się najlepiej.
Naturalne jest, że placki mogą delikatnie przywierać do patelni (pod wpływem temp grudki serka się rozpuszczają i to dlatego).
Podajemy z owocami, masłem orzechowym lub innymi dodatkami.
Jeśli zostaną, a chcemy wykorzystać w kolejnym dniu to przechowujemy w zamkniętym pojemniku i kolejnego dnia podgrzewamy na suchej patelni lub w mikrofali np. w pracy (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels).  Smacznego❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ