Home Przekąski Orkiszowa szarlotka z połówkami jabłek.

Orkiszowa szarlotka z połówkami jabłek.

Autor: Monika

Stęskniłam się za papierówkami i muszę nacieszyć się ich smakiem i zapachem🥹😍 Nic mi dziś więcej nie potrzeba! Żałuję, że nie mogę Wam pokazać, jak miękkie w środku wyszły te jabłka! Niebo!
Blaszka o wymiarach 37×25 -możesz użyć też mniejszej
➡️3 szklanki mąki orkiszowej – ew pszennej( 3*170g)
➡️3 łyżki erytrytolu ( Ew cukru)
➡️1 jajko
➡️200g masła
➡️4 łyżki jogurtu greckiego
➡️2 łyżeczki proszku do pieczenia
➡️szczypta prawdziwej wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
➡️6 jabłek ( papierówki u mnie)
➡️2 łyżki erytrytolu
➡️1 łyżka cynamonu

Zmielony erytrytol, cukier puder lub lukier na wierzch

Z podanych składników zagniatamy gładką kulę. Kroimy na pół. Jedną cześć rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy obrane i wydrążone jabłka- połówki. Posypujemy erytrytolem i cynamonem. Nakrywamy drugą częścią ciasta – rozwałkowaną cześć pomagamy sobie przełożyć wałkiem na wierzch jabłek. Brzegi zawijamy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180’C góra dół 45 minut. Wykańczamy czym lubimy. Smacznego ❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ