PIEROGI „podkręcone”, BURGER LUB KANAPKA a może NALEŚNIKI ZAPIEKANE
POST POWSTAŁ W RAMACH WSPÓŁPRACY REKLAMOWEJ Z MARKĄ @lowicz.samonajlepsze
To jedne z nielicznych dań, które pokazują jak dobrze i pomysłowo można wykorzystać pasty warzywne od @lowicz.samonajlepsze . Pasty o dowolnym smaku (a jest ich kilka) możesz smarować zamiast masła lub na jej bazie stworzyć swoje autorskie danie. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia ☺️ Ja stworzyłam te trzy dania i w tym poście podzielę się z Tobą przepisem na „podkręcone” pierogi ☺️
Jeśli chcesz znaleźć przepis na zapiekane naleśniki filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels. 👌
Przepis na około 30 pierogów
➡️500g mąki pszennej (używam najczęściej pszennej lub orkiszowej jasnej typ 630!)
➡️większa szczypta soli
➡️2 łyżki miękkiego masła (80-100g)
➡️200 ml bardzo gorącej wody
Do misy dodajemy na raz wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto kilka minut za pomocą haka. Zaparzone ciasto po wyrobieniu dzielę na dwie części i jedną od razu odstawiam na bok przykrywając suchą ściereczką, żeby nie wysychało. Drugą część rozwałkowuję bardzo cienko. Wycinam za pomocą szklanki lub kieliszka od wina o cienkim rancie. Nakładam po łyżeczce farszu i zlepiam. Gotuję w osolonej wodzie ok. 3 min.
Farsz:
➡️Ok 8 obranych, ugotowanych, przestudzonych ziemniaków (najlepiej ugotować sobie dzień wcześniej)
➡️1 cebula
➡️2 duże łyżki pasty warzywnej od @lowicz.samonajlepsze (u mnie smak bakłażan i suszone pomidory)
➡️3 łyżki oliwy z oliwek
➡️1-2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego
➡️1 kostka chudego twarogu- 200-250g
➡️Sól
➡️Pieprz
Zimne ziemniaki gniotę za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodaję przesmażoną na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek oraz twaróg i przyprawy. Całość mieszam/ ubijam nadal za pomocą tłuczka. Na końcu dodaję pastę warzywną @lowicz.samonajlepsze i jeszcze raz mieszam do połączenia (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️