Home Obiad Kurczak w sosie porowym.

Kurczak w sosie porowym.

Autor: Monika

Składniki na około 2 większe porcje
➡️1 b. duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
(można wykorzystać także polędwiczki drobiowe, a nawet wieprzowe)
➡️1 por
➡️1 duża marchewka
➡️100ml śmietanki 30 lub 36%
➡️1 łyżeczka mąki
➡️150 ml wody
➡️sól, pieprz
➡️sok z połówki cytryny
➡️2 łyżki oliwy z oliwek
* opcjonalnie odsączony groszek z puszki ( wtedy to już wyjdzie prawie tak jak potrawka☺️ )

Na oliwie z oliwek podsmaż kurczaka oprószonego mąką. Marchew zetrzyj na grubych oczkach, por pokrój (fragment od białej części aż do zielonej) w cienkie plasterki.
Dodaj do kurczaka, wymieszaj i zalej wodą. Duś pod przykryciem na średnim ogniu ok 10 minut. Większość płynu odparuje. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, wstępnie dopraw, zalej śmietanką, wciśnij sok z cytryny (tak trzymając, by nie wpadły pestki). Chwilę podduś całość jeszcze raz mieszając i podaj. Jeśli chcesz, by ryż miał taki kształt jak na filmiku to filiżankę od wewnętrznej posmaruj oliwą z oliwek lub olejem (minimalnie) i nałóż do pełna ugotowanego ryżu. Dociśnij łyżeczką i przyłóż do talerza. Delikatnie podnieś filiżankę do góry. Gotowe.
Można podawać także z ziemniakami oraz tortellini lub tagliatelle.
Jeśli chcesz, by sos był bardziej gęsty i było go więcej dodaj więcej wody i mąki, żeby zgęstniał (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels).  Smacznego❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ