Home Obiad Makaron z klopsikami

Makaron z klopsikami

Autor: Monika

SZYBKI MAKARON Z KLOPSIKAMI

Przepis na ok. 4 porcje
➡️500g mielonego mięsa (u mnie chuda szynka)
➡️1/2 posiekanej w kostkę cebuli
➡️2 ząbki czosnku
➡️1/2 pęczka natki pietruszki
➡️1 jajko
➡️1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
➡️Sól
➡️Pieprz
➡️Oliwa z oliwek
➡️250g pieczarek
➡️1 mała papryka czerwona
➡️250 ml passaty pomidorowej z butelki
➡️100ml wody
➡️50 ml śmietanki słodkiej 30%
➡️1 łyżeczka miodu lub cukru
➡️200g suchego makaronu (gotujemy oddzielnie)
➡️Szczypta parmezanu na wierzch
➡️Zielenina- świeża bazylia lub natka pietruszki na wierzch

Mięso łączymy z cebulą, czosnkiem, jajkiem, natką i przyprawami. Mieszamy i z masy formujemy małe kulki (wilgotnymi dłońmi łatwiej to zrobić). Na oliwie z oliwek przesmażamy kulki z każdej strony i dodajemy pokrojone pieczarki wraz z papryką. Przykrywamy i dusimy kilka minut na średnim ogniu. Po uduszeniu wlewamy passatę, wodę, śmietankę i dodajemy cukier, sól i pieprz. Mieszamy, wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy. Na talerzach dekorujemy parmezanem startym na drobno i posypujemy zieleniną (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ