Home Obiad Dyniowe leniwe

Dyniowe leniwe

Autor: Monika

DYNIOWE LENIWE

Ok 5 porcji:
➡️400g ugotowanych ziemniaków
➡️1 kostka chudego twarogu (250g)
➡️300g pieczonej dyni hokkaido (puree)
➡️1 jajko
➡️300g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej typ 630
*mąka do podsypywania

Sos:
➡️3 łyżki jogurtu greckiego
➡️1-2łyżki miodu,
➡️1/2 łyżeczki cynamonu.
Całość mieszamy.

Wystudzone ziemniaki mielimy lub trzemy na tarce na drobnych oczkach. Dynię kroimy na plastry wraz ze skórką (bez pestek). Pieczemy 30min w 200’C. Dynia zmięknie na tyle, że łatwo oddzieli się ją od skórki i rozgniecie na puree (choćby widelcem). Podane składniki na ciasto umieszczamy w misce i łączymy. Jeśli masa będzie bardzo kleista wówczas dodajemy trochę więcej mąki. Blat posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na części i formujemy wałeczki. Tniemy małe kawałki pod skosem i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy ok 2 min od wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy i podajemy prosto z wody z sosem lub rumienimy na patelni (na oliwie z oliwek lub maśle), podajemy z sosem i posypujemy cynamonem (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels).Jeśli ktoś lubi można polać jeszcze miodem. Smacznego❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ