Home Desery Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Autor: Monika

CHLEBEK BANANOWY

Wszystkie składniki muszą być w temp pokojowej! (tzn. wyciągnięte z lodówki 2-3 godz przed pieczeniem. Jeśli robisz na szybko to włóż składniki na przykład do miseczki z ciepłą wodą )
Keksówka u mnie ma ok 30-31cm, jeśli zrobisz w nieci mniejszej to ciasto wyjdzie wyższe

➡️240g mąki orkiszowej jasnej typ 630( ew.pszenna)
➡️3 mocno dojrzałe rozgniecione banany (dodatkowo 1 na wierzch jeśli chcesz)
➡️2 jajka
➡️100g rozpuszczonego masła o temp. pokojowej lub oleju
➡️1 łyżeczka sody oczyszczonej
➡️2 łyżeczki proszku do pieczenia
➡️100g jogurtu naturalnego
➡️1 łyżka erytrytolu bądź cukru(można pominąć, ciasto jest dość słodkie od bananów)

Opcjonalnie do środka lub na wierzch:
Posiekana gorzka czekolada, orzechy lub przekrojony wzdłuż banan

Mąkę przesiewamy, banany rozgniatamy. Całość mieszamy z rozpuszczonym letnim masłem i pozostałymi składnikami do gładkiej konsystencji. Wylewamy na keksówkę natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia lub obsypaną bułką tartą. Na wierzch kładziemy przekrojonego wzdłuż banana lub posiekaną gorzką czekoladę. Pieczemy góra dół w 180’C 50 min. Studzimy kilkanaście minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Później wykładamy na zewnątrz do dalszego studzenia (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ