Home Obiad Butter chicken

Butter chicken

Autor: Monika

BUTTER CHICKEN

Przepis na 2/3 porcje
➡️1 bardzo duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze
➡️2 łyżki masła
➡️2 łyżeczki pasty tikka masala np. Pataks (kupisz w lidlu) to nie reklama 😉
➡️1/2 łyżeczki kurkumy
➡️1/2 łyżeczki curry
➡️1/2 łyżeczki papryki wędzonej
➡️szczypta cynamonu
➡️3 łyżki jogurtu naturalnego
➡️sok z 1/2 cytryny
➡️1 ząbek czosnku i 1 centymetr imbiru / przeciśnięte przez praskę do czosnku
➡️1łyżeczka oliwy z oliwek
➡️Sól
➡️Pieprz
➡️1/2 dużej cebuli
➡️2 łyżki orzechów nerkowców
➡️1 puszka pomidorów krojonych
➡️150 ml bulionu
➡️100ml słodkiej śmietanki 30%
➡️Zielenina na wierzch np. Kolendra lub ewentualnie pietruszka dla nielubiących kolendry

Kurczaka kroimy w równą kostkę. Umieszczamy w miseczce i dodajemy jogurt, oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę tikka masala, czosnek i imbir, paprykę wędzoną oraz sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy (im dłużej postoi tym lepiej). Na patelnię wrzucamy 1 łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane nerkowce, 1 łyżeczkę tikka masala, kurkumę, curry, cynamon i podsmażamy na mniejszym ogniu. Gdy zmięknie dodajemy krojone pomidory i bulion. Dusimy ok 15 min. Przekładamy do blendera i miksujemy. Na drugiej patelni w tym samym czasie przesmażamy na 1 łyżce masła przyprawionego kurczaka. Zdejmujemy z ognia i łączymy ze zblendowanym sosem. Do kubeczka ze śmietaną dodajemy kilka łyżek ciepłego sosu i mieszamy. Zahartowaną śmietankę łączymy z sosem i kurczakiem. Podajemy z ryżem, plackami naan i posypujemy zieleniną (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego ❤️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ