Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu, mimo niewielu składników zaspokoi to zaspokoi głód na dłużej (nie ma w niej mięsa, ale jeśli ktoś się upiera to można dodać😜).
🍀🍀🍀Przepis zapisz na później, by wykorzystać go, kiedy będzie potrzeba, a profil @jakjalubiejesc zaobserwuj, by mieć pod ręką więcej szybkich i prostych inspiracji .🍀🍀🍀
Wychodzi Ok 2,5 litra zupy
➡️2-3 łyżki oliwy lub oleju
➡️250g pieczarek (ja użyłam mini)
➡️1 cebula
➡️100g szpinaku świeżego
➡️1 opakowanie świeżego tortellini (u mnie akurat z pomidorami i mozzarellą z Lidla)
➡️1,5 litra bulionu warzywnego
➡️10 Suszonych pomidorów
➡️350 g passaty pomidorowej
➡️100 ml śmietanki słodkiej 30-36%
➡️1 łyżka przecieru pomidorowego
➡️1/2 papryki czerwonej
➡️2 ząbki czosnku
➡️sól, pieprz,
➡️1 łyżeczka ziół prowansalskich
➡️1 łyżeczka cukru/miodu. (Można też pominąć, ale zupa wyjdzie lekko kwaśna)
*opcjonalnie parmezan, jeśli lubisz
W garnku przesmażamy pokrojone pieczarki oraz posiekaną cebulę. Po odparowaniu płynu dodajemy pokrojone suszone pomidory. Mieszamy i dolewamy passatę pomidorową, a także dokładamy koncentrat i wlewamy bulion. Dodajemy paprykę i przeciśnięty czosnek i całość gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy świeży szpinak, pierożki tortellini (nieugotowane), śmietankę i przyprawy. Na wolnym ogniu gotujemy dalsze 10 minut. Zupę opcjonalnie posypujemy parmezanem i dekorujemy bazylią (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️