Home Desery Rogaliki krucho drożdżowe.

Rogaliki krucho drożdżowe.

Autor: Monika

ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE

Ulubione i jedyne jakie robię, ponieważ przygotowanie ciasta trwa moment. Trochę dłużej pobawimy się przy zawijaniu rogalików, ale ich smak wynagrodzi każdą minutę spędzoną w kuchni😍. Rogaliki można zrobić oczywiście z dowolnym nadzieniem, ja użyłam prażonych jabłek i gorzkiej czekolady❤

Rozczyn::
➡️40g drożdży
➡️1 łyżka cukru
➡️100ml jogurtu
Rogaliki:
➡️500g mąki
➡️100g cukru pudru
➡️1 kostka masła (200g)
➡️3 żółtka
➡️szczypta prawdziwej wanilii  (ew. 3 krople olejku wan.)
➡️mleko lub rozkłócone jajko do posmarowania rogalików
➡️cukier puder lub lukier na wierzch (100g cukru pudru i 2-3łyżki wrzątku, wymieszaj do gęstej konsystencji dodając ewentualnie jeszcze trochę cukru pudru. Początkowo lukier będzie rzadszy po kilku min zgęstnieje)

Nadzienie: dżem, powidła, prażone jabłka, ćwiartki jabłek, kostki czekolady

Przygotuj rozczyn. Do miseczki wlej letni jogurt, wkrusz drożdże, dodaj cukier i wymieszaj do rozpuszczenia cukru. Miseczkę umieść w większej misce i wlej bardzo ciepłą wodę pomiędzy. Wówczas rozczyn będzie miał dobre warunki do wyrastania.
Do miski wrzuć pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn. Wyrób za pomocą robota kuchennego przez kilka minut. Gładką kulę umieść na ok 30 min w lodówce (ten etap można pominąć). Kulę podziel na 3 części. Rozwałkuj, za pomocą talerza odciśnij kształt koła i nożem koło rozdziel na 8 części. Na każdy nakładaj nadzienie i zwijaj do środka. Ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Odstaw na ok 15 min. Rogaliki posmaruj mlekiem lub rozkłóconym jajkiem. Piecz w temp 180’C (termoobieg) ok 15 minut (do zarumienienia). Posyp pudrem lub polej lukrem.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ