Razem z makrą House of Asia mam ponownie przyjemność świętować obchody Chińskiego Nowego Roku. Z tej okazji przygotowałam dla Was zupę, która mocno przywodzi na myśl tę w stylu indonezyjskim. Do jej stworzenia użyłam tylko kilku składników i jestem pewna, że sposób wykonania przypadnie do gustu nawet tym, którzy kuchni unikają. Bogactwo smaku gwarantuje użycie saszetki pasty Laksa (mieszanka m.in. galangalu, szalotki, trawy cytrynowej) @houseofasiapl , która dostępna jest w wielu większych marketach np. Leclerc, Kaufland, Auchan czy Intermarche. Zachęcam do poszukiwań! ☺️
Składniki na ok 2,5L zupy
➡️1 szalotka
➡️1 marchew
➡️1 papryka czerwona
➡️1 pasta Laksa @houseofasiapl
➡️1,5 l bulionu warzywnego lub wody
➡️1/2 paczki makaronu z kurkumą @houseofasiapl
➡️2 polędwice z dorsza (ok.200g razem) DORSZA MOŻESZ WYMIENIĆ NA KAWAŁKI KURCZAKA. Wówczas dodaj go w momencie, w którym dodajesz marchew i paprykę
➡️1 op. Mleczka kokosowego 11% @decare
➡️1 łyżka sosu rybnego
➡️garść kolendry lub natki pietruszki
➡️olej lub oliwa z oliwek
➡️limonka do dekoracji
W garnku przesmażamy pokrojoną na drobno szalotkę. Po chwili dodajemy marchew oraz paprykę. Mieszamy i dodajemy saszetkę pasty Laksa. Ponownie mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy na średnim ogniu ok. 20min. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron z kurkumą. Do garnka z zupą wlewamy wstrząśnięte mleczko kokosowe. Po chwili wrzucamy ugotowany makaron, pokrojonego surowego dorsza i wlewamy sos rybny. Całość mieszamy i zostawiamy na małym ogniu przez kolejne 5 min. Posypujemy zieleniną i gotowe. Na talerzu dekorujemy plasterkiem limonki (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️
Post powstał we współpracy reklamowej z @houseofasiapl i @decare.