Home Obiad Szybki sos pomidorowy na zimę 🫠

Szybki sos pomidorowy na zimę 🫠

Autor: Monika

Jeśli szukacie pomysłu na przerobienie pomidorów, których teraz pod dostatkiem i których nie trzeba obierać ze skórki to dobrze trafiliście! Minimum wysiłku maximum smaku 🫠🫠🫠 Lato zamknięte w słoiku lub butelce to właśnie to! Sos jest doskonałą bazą do zupy czy do rożnego rodzaju sosów ☺️

Pomysłem zainspirowała mnie @eko_stodola 🥰
Dziękuję! Jak zobaczyłam na stories blaszkę od razu przerobiłam swój nadmiar 😁

🍀🍀🍀Przepis zapisz na później, by wykorzystać go, kiedy będzie potrzeba, a profil @jakjalubiejesc zaobserwuj, by mieć pod ręką więcej szybkich i prostych inspiracji 🍀🍀🍀

Przepis na około 6 słoiczków po 200ml
➡️2 kg dowolnych pomidorów
➡️1 cebula biała
➡️1 cebula czerwona
➡️4 ząbki czosnku
➡️1 łyżka soli (można zmniejszyć, ale sos jest mocno skoncentrowany i stosujemy jako bazę do dań, których już później nie będzie trzeba aż tak doprawiać)
➡️pieprz
➡️2 łyżeczki cukru
➡️15 listków bazylii
➡️5 gałązek oregano
➡️3-4 gałązki tymianku
➡️6 łyżek oliwy z oliwek

Z pomidorów wykrawamy zgrubienie u góry i kroimy na mniejsze części (połówki / ćwiartki). Wykładamy na blaszkę. Można wyłożyć papierem lub pominąć. Następnie dokładamy pokrojoną na duże części cebule, a także świeże zioła. Czosnek wrzucamy cały lub kroimy na mniejsze części jeśli są bardzo duże ząbki. Polewamy oliwą z oliwek i pieczemy 1 godzinę w temp 190’C góra-dół. Blaszkę wyciągamy i zioła typu oregano lub tymianek obrywamy z łodygi (łatwiej się zmiksuje i nie będzie goryczki od dużej ilości tymianku, jeśli nie lubimy jego smaku możemy ostatecznie zostawić na przykład jedną gałązkę). Ostudzone pomidory przelewamy do blendera i blendujemy (filmik krok po kroku na profilu jakjalubiejesc w zakładce reels). Smacznego❤️
1. Słoiki wyparzamy, przelewamy sos i wekujemy w garnku z gorącą wodą lub
2. Słoiki wyparzamy, sos podgrzewamy by był gorący, przelewamy do słoików, zakręcamy i odkładamy do góry nogami na ściereczkę do wystudzenia.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ

ZOSTAW KOMENTARZ